Naimoğluları: “yerli Üretime Yaşam Şansı Tanınmıyor”.
“İÇ PİYASADAKİ PAZAR ŞANSIMIZI ARTIRMALIYIZ AMA İTHAL ÜRÜNLERLE BUNU BAŞARAMAYIZ”
Lefkoşa, 8 Mart 13 (T.A.K.): Süt ve Sıvı Yağ Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (Koop-Süt) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Naimoğulları, ithal ürünlere uygulanan fonların kaldırılmasının yerli ürünlerin rekabet gücünü etkilediğini söyledi.
Koop-Süt’ten verilen bilgiye göre, K.T. Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, Koop-Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Naimoğulları’nı ziyaret etti.
Koop-Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Naimoğulları, Güney Çerkez ile yaptığı görüşmede, Koop-Süt yönetiminin sadece kurumu düşünerek hareket etmediğini ülkedeki hayvancı ve üreticileri de düşündüğünü söyledi.
Siyasilerin yanlış kararlarını önlemek adına Koop-Süt’e önder olduklarını kaydeden Naimoğulları, “Kooperatifçiliğin geleceği açısından başarılı olmak bizler için kaçınılmazdır” dedi.
Koop-Süt ve Sütek’in ülkenin denge unsuru olduğunu ifade eden Naimoğulları, Koop-Süt’ün özelleştirilmesine, ülkede faaliyet gösteren 150 köy kooperatifini harekete geçirerek engel olduklarını söyledi.
Koop-Süt’e 15 köy kooperatifinin sahip çıktığını, durum iyi olmadığı için diğerlerinin geri durduğunu, kurumun 11 milyon borcunun 10 yıla bölünerek yeniden yapılandırıldığını kaydeden Naimoğulları, “Yeni bir yönetim oluşturduk ve birçok kararlar aldık. Girdi maliyetlerini düşürdük, pazar şansımızı artırdık, bayilik sistemine gittik” dedi.
YERLİ ÜRETİME YAŞAM SANSI TANINMIYOR
İç piyasada ticaret ahlakı bozulduğunu ve “yerli üretime yaşam şansı tanınmadığını” savunan Naimoğulları, “Supermarketler, ithalatçılar, Ticaret Odası ve piyasa bize yardımcı değildir. Özellikle fonların kaldırılmasını savunan KT Ticaret Odası’nın bu düşüncesini tekrar değerlendirilmesi gerekir” dedi.
Naimoğulları, süpermarketlerde yerli ürünlere reyonlarda çok az yer verilirken ithal ürünlerin öne çıkarıldığını, ithalatçı firmaların fiyat kırdığını ve ithal ürünlerin ‘0’ fon ile desteklendiğini savundu.
Ülkede girdi maliyetlerinin ve işçiliğin yüksek olmasından dolayı ithal ürünlerle rekabet etme şansının düşük olduğunu ifade eden Naimoğulları, “İç piyasadaki pazar şansımızı artırmalıyız ama ithal ürünlerle bunu başaramayız. İthal ürünlerde fon olmaması bunu etkiliyor. Bizim ürettiğimiz birçok ürünün benzeri ithal ediliyor” dedi.
HELLİM KALİTESİ SORGULANIR
Yönetimi devralırken 40 ton/günlük çiğ sütü kullanarak üretim yapıldığını, bugün ise 60 ton/günde çiğ sütün üretimde kullanıldığını ifade eden Naimoğulları, “Yani üretim artırarak fiyatlarımızı düşürmeye gayret sarf ediyoruz. 19 TL/kg olan hellimin fiyatını 17 TL/kglara indirdik. Hellimi tescilleyerek hellim denetleme kurulu kurduk. Ama hellimdeki kaliteden ödün vermedik. Ama bugün baktığımızda ülkedeki hellim kalitesi sorgulanır. Biz kalitemizi markamızın adına yakışır şekilde tuttuk. Bu yüzden kaliteden ödün vermeyerek, çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi
(ID/HÖ)
Takipte Kal :