Röportaj: Levent Kutay
Koop-Süt’ün diğer hedefi, Türkiye pazarının büyük çoğunluğuna Hellimi KKTC’den göndermek.
Koop – Süt yönetimi ise gelecekten umutlu.
Müdür Salih Yücesoylu, “dava açtık kazandık. 31 Aralık’tan sonra Türkiye’de hellim adıyla üretim yapılamaz. Kıbrıs Türkü en iyi hellimi yapıyor. Türkiye Pazarlama Şirketleri Pınar gibi duyarlı olsun, gelsin hellimi KKTC’den alsın” diyor.
“Uluslararası üretime hazırız”
Koop Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu ile hellimin yorucu tescil yolculuğunu konuştuk. Tesisleri gezdik, gururlandık…
Yücesoylu “Hellim milli ürünümüz, dünya genelinde dünyalı olanlar bayağı faydalanıyor, olmayanlar bu işten faydalanamıyor. Güney Kıbrıs bu işin ekmeğini bayağı yiyebildi. Ama artık biz de varız. Uluslararası standartta üretime hazırız” diyor.
2007 Yılından itibaren, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı tescil başvurusu ile süreçle ilgili ayrıntılı bilgi veren Yücesoylu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın girişimleri ve AB Koordinasyon merkezinin yoğun uğraşları ile kavganın daha o dönem başladığını da anlattı.
Güney Kıbrıs’ın tescil girişimine karşı Sanayi Odası önderliğinde yıllar içinde ciddi uğraş verdiklerini belirten Yücesoylu, Rum hellim üreticileriyle de kalite ve isim konusunda uzun toplantılar yaptıklarını ve tartıştıklarını söyledi.
Sonunda Hellim ve Halloumi adı üzerinde Rum Tarım Bakanlığı ile anlaştıklarını anlatan Yücesoylu, gelinen aşamada ise, liderlerin vardığı mutabakat gereği, AB Komisyonu kararı ile kalite denetiminin uluslararası kuruluş Bureau Veritas’ta olduğuna işaret etti.
Yücesoylu, “ Biz KKTC’de Hellim Denetim Kurulu kurduk. Logo da hazırladık. Biz kendimizi tescile göre şekillendirdik ve hazırladık. Biz denetime ve sonrasında da tescile hazırız” diye konuşuyor.
Salih Yücesoylu, Bureau Veritas’ın taraflardan beklentilerini henüz bilmediklerini, böylesine uluslararası bir şirketin taraflı davranacağına inanmadıklarını da vurguluyor.
Bu noktada KKTC’nin de ev ödevleri olduğunu vurgulayan Yücesoylu bunları da şöyle sıralıyor:
- Hayvanların uluslararası standartlara göre yem yemesi
- Hayvan Hastalıklarının çok hızlı ortadan kaldırılması
- Üretilen Sütün yüzde 50’den fazlasının Küçükbaş hayvan olması
Yücesoylu, endişelerini Tarım Bakanlığına ilettiklerini, gerek bakanlığın gerekse de üreticilerin konuyla ilgili ciddi çalışmalar yaptığını aktardı.
Salih Yücesoylu, Küçükbaş hayvana teşvik projesinin de yakında açıklanmasının beklendiğini söyleyerek şu anda sütün yüzde 20 ’sinin üretilebildiğini, hedefin ise yüzde 51 olduğunu vurguladı.
Yücesoylu şöyle konuşuyor:
“Günün sonunda biz dünyanın tümüne hellim satabilecek kalitedeyiz. Hepimiz şuan bu kalitede olmasak da diğer firmalar ciddi hazırlık içinde. Temel amaç bu malı dünyaya satabilmektir. İddia ediyorum biz, bu şartlar altında, izolasyonlar altında olmamıza, dünyadan destek almamamıza rağmen, hellimi, Güney Kıbrıs’tan daha kaliteli üretiyoruz. Her türlü koşulda, rekabete hazırız. İçerde gerekli adımlarımızı da atarsak çok daha iyi olacağız. AB Standartları için herkes rahat olsun. Kıbrıs Türk İmalatçısı, gerekli teknik bilgi ve beceriye sahiptir. Zaten şu anda, ABD’ye, Japonya’ya, Hong Kong’a, tüm Arap Ülkelerine ve Türkiye’ye Hellim ihraç ediyoruz. AB mevzuatı için de hazırız, günün sonunda başardık ve başaracağız. Kimsenin şüphesi olmasın, Kavgayı kazandık, sonunu da netleştireceğiz.”
“Amaç AB ülkelerin hellim satmak”
Salih Yücesoylu, Bureau Veritas’tan denetim onayı almalarının ardından Yeşil Hat Tüzüğü’nde düzenleme yapıp, bütün AB ülkelerine hellim satabileceklerini de vurguluyor.
Türkiye Pazarı’nın büyük pazar olduğuna işaret eden Yücesoylu, KKTC’nin de bazı hatalarıyla Türkiye’den bazı firmaların üretim yapmaya başladığını hatırlattı.
Koop-Süt Genel Müdürü “ Türkiye’de üretilen hellim değildir. Standartlar bellidir. Sanayi Odası aracılığıyla hellimin coğrafi tescili bize aittir. Yıllardır uygulanmıyor. Biz şu anda mücadele ediyoruz. Türkiye’deki firmalara davalar açtık ve kazandık. Ancak şu anda Izgara Peynir adı atında üretim yapılıyor ama 31 Aralık itibarıyla üretim duracaktır. Türkiye Pazarı, gerçek kaliteli hellimi eninde sonunda alacaktır. Çünkü Türkiye vatandaşları en iyi, gerçek hellimin nerden geldiğini iyi bilmektedir” dedi.
“Türkiye’nin hellimi artık KKTC’den gidecek”
Yücesoylu, “ileriki günlerde, Türkiye’ye gittiğiniz zaman, yiyeceğiniz hellimin büyük çoğunluğunun KKTC’den gittiğini göreceksiniz, bütün kavga budur zaten. Oradaki alıcı buraya gelip hellimi bizden alacak ve Türkiye’de satacak ” diye konuştu.
Bu konuda Türkiye’deki ithalatçı firmaların KKTC’ye yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Yücesoylu, bu konuda Pınar gibi duyarlı olunması ve hellimin Türkiye’de İstanbul, Ege gibi geniş pazarlara ulaşımının sağlanması halinde KKTC’nin hellim üretiminin inanılmaz boyutlara ulaşacağını vurguladı.
Yücesoylu, Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları’nın hellimin Türkiye’ye daha fazla ihraç edilmesi konusunda yardımcı olabileceğini de ekledi.
Pınar için ayda 40 ton hellim
Koop-Süt, Türkiye’nin dev ismi Pınar için KKTC’de hellim üretiyor… Pınar’ın Dubai’deki şirketi HDP için ayda 40 Ton üretilen hellim sayesinde ciddi bir ekonomik gelir elde ediliyor… Hellim HDP aracılığıyla doğrudan, Dubai, Katar ve Suudi Arabistan’a ihraç ediliyor.
Yücesoylu, KKTC üreticisine duyduğu güven için Pınar’ın Türkiye’de örnek alınması gerektiği görüşünde…
Yücesoylu, “ Pınar, KKTC için duyarlı davranmıştır. Kaçak hellim üretenlerle ya da onlar gibi iş yapmıyorlar. Kıbrıs Türkü’nün üretimine saygı göstererek ve kalitesine güvenerek Koop-Süt ile tarihi öneme sahip bir ticari ilişkiye girdi ve hellim üretimini Koop Süt’ten yaptırıyor. Türkiye pazarı için de görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu.
Kaynak: Kıbrıs Postası
Takipte Kal :